HELEN

Helen Jilert, 64, Åkers Styckebruk, Ruotsi

Helen kävi tyttärensä Catharinan kanssa Ihana nainen –kuvauksessa kesäkuussa 2014. Haastattelu tehtiin maaliskuussa 2016. Helen kuoli äkillisesti sairauskohtaukseen huhtikuussa 2016.

”Täällä Ruotsissa luullaan, että kun nainen täyttää 50 tai 60, niin hän jää neljän seinän sisään neulomaan. Minulle tulee jatkuvasti käsityölehtien tilaustarjouksia.  En voisi ajatellakaan istuvani vain kotona, ja on hienoa, että minulla on mahdollisuus käydä töissä parina kolmena päivänä viikossa. Sen lisäksi näen paljon perheenjäseniäni ja ystäviäni, ja minusta ihana käydä juhlissa.

En ole mielestäni kovin ulkonäkökeskeinen, mutta haluan pitää itsestäni huolta ja pukeutua vaatteisiin, joissa viihdyn ja tunnen oloni hyväksi. Maalaan kynsiäni ja käytän joskus korkokenkiä.

Kun hankin 50-vuotiaana moottoripyörän, osa ystävistäni piti minua hulluna. En aio ’lopettaa elämistä’, vaikka ikää tuleekin lisää. Minulle on tärkeää pitää mieli avoimena. Olen nähnyt niin monien jähmettyvän henkisesti eläkkeelle jäätyään, että toisinaan pohdin, voiko minullekin käydä niin. Tyttäreni sanoi kuitenkin minulle viisaasti: ’Sinä itse päätät, minkälainen eläkeläinen sinä olet, ei sitä voi kukaan ulkopuolinen määritellä’.”