Muotokuva saa olla fantasiaa!

Tämä muotokuva on Saint Katariinan eli Jaana Laurosen & Ihana Elämyksen PINNI-lehden kuvakilpailutiimin yhteinen näkemys vahvasta ja seksikkäästä yli 50-vuotiaasta naisesta, joka ei pelkää näyttää harmaita hiuksiaan, eikä pelkää olla huomion keskipisteenä. Mutta samalla se on glamouria, jossa huolellisella stailauksella, kuvaussuunnittelulla ja myös kuvankäsittelyllä on vahva osuus.

muotokuva, fantasiakuva, ihana elämys, ihana nainen -elämys, valokuvaaja helsinki, glamourkuva
Ihana Fantasia, PINNI-lehden kansikuvakilpailukuva, malli Mirkku Merimaa, hiukset&meikki Jaana Lauronen, valokuva Niina Stolt/Ihana Elämys Oy, editointi Mirkku Merimaa/Ihana Elämys Oy, kilpailukuvan visuaalinen konsultointi Susa Laine

Muotokuva ripauksella glamouria on yksi tapa tulla näkyväksi

Se on siis fantasiaa, eikä sitä pidä sekoittaa siihen oikeaan henkilöön, joka sitä esittää. Tässä kuvassa ei siis oikeastaan ole enää minä, vaan jonkinlainen digitaalinen Mirkun oloinen tyyppi, fantasia-Mirkku. Se unelma-Mirkku! Tämän kaltaisia digitaalisia fantasiahahmoja on some pullollaan. Tiedän, että tämä maailma on hyvin ristiriitainen, eikä käsiteltyjen kuvien kritiikitön kuluttaminen tee hyvää kenellekään, etenkään lapsille tai nuorille. Siitäkään emme kuitenkaan pääse mihinkään, että kaikki me tavalla tai toisella haluamme kokea olevamme hyväksyttyjä ja haluttuja. Glamöröösi muotokuva on yksi tapa tulla nähdyksi ja tuntea olevansa ihana.

En kuvittele, että näytän tältä kun aamulla herään, enkä halua uskotella sellaista sinullekaan, joka tämän kuvan nyt näet. Tällaiset kuvat ovatkin ihan jotain muuta tarkoitusta varten kuin vaikkapa kevyemmin stailatut ja viimeistellyt edustuskuvat, tai ne arkiset kuvat, joissa minut näkee maastopyöräilemässä naama punaisena kypärän painamat jäljet otsassa. Nimittäin samalla kun fantasiakuvat irrottavat meidät arjesta, ne kutsuvat leikkimään ja ottamaan sellaisia rooleja, joissa voimme löytää itsestämme ihan uusia ihmeellisiä ja jännittäviä puolia. Ne kutsuvat pitämään hauskaa ja nauramaan itselleen, päästämään irti hetkeksi kaikesta liian vakavasta!

Jos #älämahdumuottiin on syntynyt tarpeesta tuoda meidät näkyväksi sellaisina kuin olemme hyväksyvän, empaattisen joukon osana, niin Ihana Fantasia puolestaan antaa mahdollisuuden unelmoida ja päästää irti arjen rutiineista ja kangistavista kaavoista. Olen tosi onnellinen, että saan olla osa näitä molempia maailmoja!

Kurkkaus glamourkuvan kulisseihin!

Kuten jo yllä kerroin, en kuvittele, että tämä olen minä, ja niinpä haluan näyttää miltä kuvaustilanteessa näytti ennen kuin mm. valaisu, kuvakulmat, hiukset, poseeraus ja kuvan editointi olivat kohdillaan. Muotokuvan mahdollisuudet näkyvät tässä hyvin: edessä olevia asioita voi korostaa ja piilottaa taakse ne kohdat, joita ei halua näyttää.

Ihanin fantasiaterveisin, Mirkku

ps. Halusit oman kuvasi sitten fantasiana tai vähän arkisempana versiona, meillä onnistuvat vaikka molemmat esimerkiksi Ihana Elämys- päivinämme 18.6., 13.8., & 10.9. Tervetuloa pitämään hauskaa!